Council for Aluminium in Building

Wellcome Genome Campus, Conference Centre

ProjectWellcome Genome Campus, Conference Centre
LocationCambridge
SectorBusiness/Education
Project value£12m
ArchitectAbell Nepp
Main contractorR G Carter
SubcontractorAsh & Lacey Building Systems
CAB memberPowdertech (Corby)

Powder coating systemPolyester powder coated in RAL 1035 matt pearlescent beige
Aluminium System UsedPerforated aluminium panels

The focal point within the newly designed Conference Centre is a 100m diameter circular screen created around the Francis Crick Auditorium, with an image depicting the evolution of life. The image is created by perforations of different size and pitch in the curved aluminium panels – rather like a pixelated image.

Powdertech Corby Ltd coated and labelled the individual 2m by 0.9m panels. Precision powder coating was required to ensure that powder penetrated even the smallest perforation. When fitted together, the panels reveal the image through darker and lighter areas, due to the different size and pitch of the perforations.